Kalljästa rågsiktsbröd

ca 8st
 
Ingredienser
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk finmalda brödkryddor
2 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl special

(Vill du hellre använda rågsiktsmjöl så ta 5 dl rågsiktsmjöl och 4 dl vetemjöl)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll över kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan sirap, salt, brödkryddor och rågmjöl, rör om. Tillsätt till sist mjölet, lite i taget under omrörning. Sen knådar du degen i maskin ca 7 minuter eller förhand. Degen blir något kletig. Ställ in bunken i kylen över natten, täck med plastfolie.

På morgonen:
Sätt ugnen på 275 grader.
Ta fram degen ur kylen. Lägg upp den på ett mjölat bakbord och forma till en avlång rektangel, platta till något, se bild nedan. Låt jäsa så ca 30 minuter eller något mer.
Dela sedan degen i ca 7-8 lite avlånga bröd. Lägg upp på en plåt och nagga med en gaffel små hål på toppen av bröden.

Sätt in bröden i ugnen ca 10 minuter i mitten. Ta ut och låt svalna innan du skär i dem. Tiden beror på ugn och storlek på bröden så håll koll.
 
Hämtat från: https://victoriasprovkok.se/2020/10/kalljasta-ragsiktsbrod.html

Kommentera här: