Kalljästa rågsiktsbröd
1 msk ljus sirap
(Vill du hellre använda rågsiktsmjöl så ta 5 dl rågsiktsmjöl och 4 dl vetemjöl)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll över kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan sirap, salt, brödkryddor och rågmjöl, rör om. Tillsätt till sist mjölet, lite i taget under omrörning. Sen knådar du degen i maskin ca 7 minuter eller förhand. Degen blir något kletig. Ställ in bunken i kylen över natten, täck med plastfolie.
På morgonen:
Sätt ugnen på 275 grader.
Ta fram degen ur kylen. Lägg upp den på ett mjölat bakbord och forma till en avlång rektangel, platta till något, se bild nedan. Låt jäsa så ca 30 minuter eller något mer.
Dela sedan degen i ca 7-8 lite avlånga bröd. Lägg upp på en plåt och nagga med en gaffel små hål på toppen av bröden.